Superhjältarna

Superhjältarna består av 13 barn födda 2014, 4 flickor och 9 pojkar. Vi som är Gullungarn heter Moa, Tove, Milton, Isabell, Aston, Elwin, Lowe, Lilly, Otto, Olle, ivar, Arvid och Måns. Vi träffas varje onsdag. Vi som har gruppen Superhjältarna är Catta och Emma.

 

Vi kommer under börjar av terminen att jobba mycket med empati för varandra och hur vi kan bli bra kompisar. Vi ska även under detta året gå igenom barnens olika "Nyfiken på"-ämnen. Bamse är en fikgur som kommer har med oss hela året!

Våra mål

Våra mål:

Normer och värden:

”Förståelse för att alla människor har lika värde oberoende av social bakgrund och oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättning.”

”Att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar”

”förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra”

”respekt för allt levande och omsorg i sin närmiljö”

 

Utveckling och lärande:

”Utveckla sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler.”

”utveckla sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära”

”utveckla sin självständighet och tillit till sin egen förmåga”

”utveckla nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.”

”utveckla intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner.”

 

Barns inflytande:

”utveckla sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.”

Vad händer

Vad har vi gjort

Tisdag 23/4

Efter en veckas uppehåll var det nu dags för årets sista "Nyfiken på", nämligen Regnbågen. Vi började att prata om vad en regnbåge faktsikt är och hur de uppkommer. Något av barnen berättade att det behövdes vatten och sol för att att en regnbåge skulle bli till. Något som ingen av oss visste var att egentligen är regnbågen en cirkel. 

Vi talade även om vad regnbågen kan symbolisera och vad de olika färgerna betyder. Vi kom in på regnbågsbarn och värdet av allas olikheter. Hur vi alla ser olika ut och har olika förutsättningar. Vi pratade även om att alla familjer ser olika ut. 

Vi målade tillsammans en stor regnbåge där barnen fick samarbeta och öva sitt tålamod. Denna stora regnbåge ska vi använda nästa vecka. 

Vi avslutade med att läsa "Lika värde" ur barnkonventionens tio kompisböcker. 

Tisdag 9/4

Idag har vi varit på utflykt tillsammans med Blommorna. Alla barnen hade med sig sin egen lilla ryggsäck med fika och vi promenerade bort till den lilla skogen vid Brinkvallen. Vi började med att fika då alla var väldigt sugna på att visa vad de hade med sig. Efter fikan lekte vi byta träd i skogen. 

Efter ett tag gick vi bort till den stora lekplatsen och där lekte vi en lång stund tillsammans. Detta var väldigt uppskattat!

 

Tisdag 2/4

Idag pratade vi om Räddningstjänsten och vilka vad de gör! Barnen hade många ideèr om när och hur räddningstjänster hjälper oss. Vi läste i en bamsetidning om hur man ska göra om en olycka inträffar. De lärde sig snabbt att man ska ringa 112 för att tillkalla polis, brandkår eller ambulans. Vi pratade om hur man gör om det börjar brinna. 

Barnen fick sen färlägga ambulans, brandbil och polisbil! Vi avslutade med att göra loppor med olika uppgifter om brand. 

Måndag 25/3

Idag blev det ett lite annorlunda grupptillfälle för Superhjältarna. Eftersom nästa "Nyfiken på" var brandkåren hade vi turen att få en riktig brandbil på besök. Det var Oliwers pappa Micke som kom med den. Alla barnen fick provsitta bilen och sen fick vi lära oss om alla coola saker som fanns i bilen. Vi fick testa på att lyfta en jättestor sax som de använder för att klippa upp taket på bilar vid kollisioner. Vi fick lära oss att slangen kopplas till en sak som heter "kyrkan" och att det finns plåster till slangen om det skulle gå hål. Micke berättade också att de hade olika hjälmar beroende på vad de har för roll i gruppen. Det fanns vita för vanliga brandmän och gula för styrkeledare och röda för insatsledare. Det var ett väldigt spännande besök!

Det ska bli spännande att lära sig ännu mer om detta nästa vecka!!